Метеоролозите на бунт: Не искат да се местят към МОСВ

Метеоролозите у нас се стягат за бунт заради недоволство, че ще бъдат преместени. От Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са отправили

отворено писмо

до министър-председателя Кирил Петков.

В него което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, съобщиха от НИМХ.

В писмото работещите в Националния институт по метеорология и хидрология

поставят въпросите:

  • „защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г., въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН;
  • прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ; смятате ли, че може да направите декларираната от правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област“.

От НИМХ информират, че „на 6 януари 2022 г. са депозирали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и

подкрепено /с подписи/

от 97 процента от работещите във всички структури на НИМХ в страната. От НИМХ поставят и въпроса ясни ли са на премиера действителните мотиви на образователния министър да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От НИМХ заявяват, че „с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност

ни се отнема възможността

за участие в международни и национални научни проекти и програми, и да получаваме средства по тях?“. Чий е този „пропуск“, питат още в отвореното писмо от Националния институт по метеорология и хидрология.

Писмото, разпространено до медиите, е публикувано на сайта на НИМХ и във Facebook страницата на Института.

Междувременно темата бе коментирана от образователния министър проф. Николай Денков. „Системното място на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само МОСВ“, заяви той.

Според министър Денков, Институтът по метеорология може да бъде към Екоминистерството или към Министерския съвет. Към МОН няма нито един специализиран научен институт, допълни той.

 

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено