Месут Йозил напусна националния отбор на Германия

„С тежко сърце и след дълги размисли аз реших, че повече няма да играя в германския национален отбор, докато усещам расизъм и неуважение.“

С тези думи в пространно писмо до медиите и феновете полузащитникът на „Арсенал“ Месут Йозил най-после внесе яснота в бъдещето си след провала на Бундестима на световното в Русия.

Халфът протестира срещу опитите му неговата и на съотборника му в националния Илкай Гюндоган снимка с президента на Турция Ердоган да бъде изкарана главна причина за това, че Германия не успя да излезе от предварителната група за първи път в историята.

Йозил обвинява конкретно президента на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел.

„В неговите очи и в очите на неговите съюзници аз съм германец, когато побеждаваме и турчин, когато губим“, пише футболистът в писмото си.

Той обяснява, че от него се е отдръпнал и един от спонсорите му – Adidas, който е спонсор и на ГФС и националния отбор.

„Аз винаги се раздавах максимално за партньорите си, треньорите и всички германци. Но докато висши служители от ГФС се отнасят така към мен и проявяват неуважение към моите турски корени, като ме превръщат в оръжие на своята пропаганда, аз казвам: Стига! Аз не играя футбол за това. Няма да остана със скръстени ръце. Расизмът не трябва да бъде търпян“, завършва писмото си Месут Йозил.

Реакция от Турция

„Поздравявам Месут Йозил, който, като напусна националния отбор, отбеляза най-красивия гол срещу вируса на фашизма“, написа в Туитър министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл.

Турският министър на спорта Мехмет Касапоглу, като Гюл, пусна в социалните мрежи снимката на усмихнатия Йозил с Ердоган, и добави: „Искрено подкрепяме почтената позиция, която нашият брат Месут Йозил е заел“.

- реклама -