Скаптопара

Местят трасето на магистрала Струма, за да спасят античното селище Скаптопара

Античното селище Скаптопара, което беше открито при строителството на магистрала Струма няма да бъде залято с бетон и ще бъде запазено на мястото, на което се намира.

За да се случи това ще бъде преместено трасето на магистралния път

“Ние от общината, министерство на културата и министерство на регионалното развитие работим в една посока и винаги сме искали да се запазят находките. Не сме искали никога да противопоставим археологията и историята на строителството на пътища. Напротив, за нас благоевградчани, а и за България, този античен град ще бъде визитна картичка. Ако се докаже от изследванията, че това наистина е старият град Скаптопара, още по-добре и ще потвърди девиза на града, че Благоевград е древен и модерен. Аз виждам тази находка като един бъдещ парк-музей на открито”, каза пред Труд кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Според него селището е една огромна възможност за развитие на културно-историческия туризъм. До два дни се очаква античният град да бъде посетен и лично от премиера Бойко Борисов.

В селището, което според археолозите датира от III век са открити сгради, погребални камери, баня и храм, намерени са керамика, монети и др., както и 57 скелета на индивиди.

Общественици създадоха инициативен комитет, който поиска трасето на магистралата да бъде изместено, заговори се дори за референдум по темата сред жителите на Благоевград.

- реклама -