Мона Лиза

Местят „Мона Лиза“ заради ремонт на Лувъра

Най-известната картина в света, „Мона Лиза“ ще бъде преместена докато ремонтират салона, в който е изложена в Лувъра, съобщи АФП.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи ще бъде пренесен на по-малко от „100 крачки“ до съседната зала „ Медичи” през нощта на 16 юли, каза директорът на музея Жан-Люк Мартинес.

Крехката 500-годишна картина се обработва много рядко и ще остане защитена от бронирано стъкло във „временния си дом”

Портретът на флорентинската благородничка ще бъде върнат на мястото си точно преди да бъде открита специалната изложба „Леонардо“ в най-големия музей в света през октомври тази година.

Лувъра притежава най-голямата колекция от творби на италианския художник. Според Мартинес този ход е част от огромното обновяване на музея, който приема годишно повече от 10 милиона посетители.

Населението на малък град – повече от десет хиляди души минават всеки ден през залата, в която е изложена „Мона Лиза”

По време на преместването тя ще бъде поставена в защитен дървен сандък.

„Не можем да лишим около 15 000 души на ден от възможността да видят „Мона Лиза „- каза още директорът на музея.

Картината, за която се смята, че е рисувана през първите години на 16-ти век, е била местена много рядко от момента на внасянето й в Лувъра през 1804 година.

Последното голямо пътуване на шедьовъра е през 1974 г. до Русия и Япония, а през 1964 г. пресича Атлантика, за да бъде изложена в Съединените щати, въпреки жестоките протести на кураторите на Лувъра.

- реклама -