София

Местят извън София един от бежанските центрове, вероятно този от Овча Купел

Един от центровете за настаняване на бежанци в София ще бъде преместен извън столицата. Но, кой и къде са въпроси, на които управляващите отказват да отговорят на този етап.

Преместването трябва да бъде осъществено до 1 година

Днес в Народното събрание заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев съобщи, че за целта МВР вече е поискало 5 млн. евро от ЕК. Причината за преместването е социалното напрежение, което се получи през последните седмици и месеци, поясни зам.-министър Гунев.

„Затова поискахме допълнително около 5 млн., за да може центровете или един от центровете на София да бъде затворен и да бъде заместен с друг капацитет някъде на място, където това е приемливо за обществото“

Попитан дали става въпрос за центъра в „Овча купел“, той посочи, че не може да говори от името на Държавната агенция за бежанците. По-всяка вероятност става въпрос именно за него, тъй като обстановката около другия център във Военна рампа за сега остава сравнително по-спокойна.

Правим 4 нови лагера за бежанците

Гунев съобщи, че ще бъде изграден допълнителен бежански център, както и три нови временни кризисни центъра от затворен тип. Там ще има 500 фургона, в които мога да бъдат настанени около 3 хиляди души.

Къде ще се изграждат те за сега остава тайна, заради опасения от социално недоволство на местните граждани.

Къде отиват 160-те милиона евро от Европа?

80% от парите са за охрана на границата – около 125 млн. евро ще бъдат дадени за техническо оборудване, високопроходими автомобили и системи за наблюдение. 36 млн. евро ще отидат за корабите на Гранична полиция.  5 млн. евро ще бъдат за издръжка на охранителите на границата.

Останалите 20% от европомощите ще бъдат дадени на Агенцията за бежанците.

- реклама -