Местни избори в Берлин. Кои са губещите и кои печелившите?

Местни избори в Берлин. Германската столица Берлин изглежда ще се опита да избере социалдемократите като водеща партия на днешните местни избори, но дясната популистка „Алтернатива за Германия“ също се движи напред.

Изборите идват само 2 седмици, след като Християндемократическият съюз на Ангела Меркел претърпя голяма загуба на изборите в източната провинция Мекленбург-Предна Померания, на които популистката „Алтернатива за Германия” се представи много по-добре и се надява да повтори постижението си и в Берлин.

Все пак, последните социоклогически проучвания от тази седмица предричат, че социалдемократите, водени от кмета Михаел Мюлер, ще останат най-голямата сила. Те получават 24% от гласовете, но няма да има пълно мнозинство.

Християндемократическият съюз отдавна се представят слабо в Берлин.

Ето някои ключови факти, които трябва да бъдат известни за Берлин

Градът преживява бум като размери и население около началото на XX век, когато градът става столица на германската империя и индустриален център. Но през Втората световна война е разрушен, преди да бъде разделен на съветска и западни зони, разединен от Берлинската стена. Големите индустриални фирми го напускат – напр. „Сименс“ премества главната си квартира в баварската столица Мюнхен, а финансовите институции като „Дойче банк“ избират Франкфурт.

След като Германия се обедини през 1990 г. субсидирането за промишлеността в западните райони на града намалява, докато разпадащите се индустриални конгломерати на комунистическата източна част се разпаднаха.

Ако през 1936 г. в Берлин бяха преброени 574 000 индустриални работници сред населението, през 1989г. Броят им е бил 378 000, а през 2015 г. едва малко над 100 000.

Берлин- бедност, безработица, дългове

Един от петима жители на Берлин е застрашен от бедност, сочат данни на федералното правителство. Едно на всеки три деца в столицата живее благодарение на помощи извън заплатите в семейството.

Безработицата през пролетта на 2016 г. достигна най-ниското си равнище от 1990 г. досега, но остава сравнително висока на база средната за страната – в столицата е 10%, в Германия – 6,1%.

В края на 2015 г. дълговете на Берлин достигнаха 60 млрд. евро, което ограничава възможностите на столичните власти при плащания за училища, спортни съоръжения и други инфраструктурни проекти. Често съоръжения и пътища в Берлин са обект на обществена критика.

Отлаганото отдавна построяване на ново летище на столицата се превърна в синоним за лошо управление на града. Цената му набъбна от първоначалния 1,7 млрд. евро до 5 млрд. евро през 2016 г.. Летището трябва да започне да функционира през 2017 г., което ще е с пет години закъснение от първоначално планираното.

През 2015 г. в ново задължение на градските власти се превърнаха 70 000 бежанци, разпределени в столицата.

Берлин остава притегателна точка да туристите, привличани от неговата смутна и бурна история, непрекъснато променящ се облик и динамична културна среда. През 2015 г. пред германската столица са преминали около 30 млн. посетители.

„Ърнст енд Йанг“ определиха Берлин през 2015 г. за столица на новите фирми – 2,1 млрд. евро бяха инвестирани в млади технологични фирми, с което Берлин изпревари Париж и Лондон.

- реклама -