Лютви Местан

Местан: Добрите отношения със стабилна Турция са ключови за националната ни сигурност

Добрите отношения със стабилна Турция са ключови за националната сигурност на България. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан в Кърджали след посещението си в Анкара и Истанбул. Там той се срещна на четири очи с министър-председателя Бинали Йълдъръм.

„Бойко Борисов стигна до правилното заключение, че най-добрата защита на България от бежанската криза не е изграждането на стена на границата. Най-добрата защита на българския национален интерес е в активния диалог с турските власти и именно диалогът защитава в най-пълна мяра българския национален интерес“

Местан не даде отговор на въпроса по чия покана е бил на визита в Турция, но подчерта, че ДОСТ е в активен диалог, както с управляващите, така и с опозицията. ДПС няма подкрепата на опозиционните партии в южната ни съседка, предупреди Местан.

За опита за преврат

Най-добрата новина за България е, че този военен преврат не успя… Стабилна Турция е в пълно съответствие с най-добрия български национален интерес. Изразихме респект от решителната намеса на турските граждани, от тяхната демократична зрялост и култура, както и от тоталното съгласие, от консенсуса, който постигнаха основните партии като оценка за опита за преврат“.

По отношение на арестите и иуволненията на над 80 000 души заради предполагаема връзка с опита за преврат, Местан настоя да не се правят абстрактни оценки, без да се отчитат мащабите на Турция.

Ако в 7-милионна България беше направен такъв опит за държавен преврат, колко арестувани биха били във вашите представи за нормалност и колко – безпрецедентни? Знаете ли, че в 80-милионна Турция този брой арестувани и временно отстранени от работа въобще няма да ви изглежда толкова безпрецедентно, мащабно и т.н., да не прибързваме с оценките, щом опозицията в Турция не осъжда всичко това“.

За предаването на турския бизнесмен Абдуллах Бююк

„Аз познавам българския премиер като достоен политик, той не би предал на която и да е друга държава, в която не се спазва основния принцип за върховенството на закона, лице, което се укрива в България. Фактът, че г-н Борисов и неговото правителство са предали Бююк на Турция означава, че с този акт те имат доверие в демокрацията, в правосъдната система на Турция, в противен случай не биха го направили.

За отношенията София – Анкара

Външната политика на ДОСТ ще бъде ориентирана към задълбочаване на отношенията между България и Турция. Това е подчертал Местан в Анкара. Целта е решаване на бежанския проблем, но и сътрудничество в икономическата сфера, за да може страната ни да се възползва от ресурсите на 16-та икономика в света, особено районите с етнически смесено население, каза Местан.

ДОСТ издига свой кандидат за президент

Партия ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за участие в президентския вот и има готовност да издигне своя кандидатура. Има вариант партията да подкрепи и друг кандидат с ярък евроатлантически профил.

Местан не даде отговор дали самият ще се кандидатира за президент на страната, но депутатът и негов съпартиец Шабанали Ахмед обеща изненада.

Местан допълни, че партията му ще бъде на избирателите, а не на олигархията. И ще работи за правата на всички етнически и религиозни малцинства.

- реклама -