месо, скара, белтъци

Месото на скара повишава риска от сърдечен удар и диабет

Червеното месо на скара увеличава нивата на белтък, свързан с повишен риск от сърдечен удар и усложнения при диабет.

Това установиха специалисти от университета на Южна Австралия съвместно с колеги от държавния университет Кьонсан в Република Корея, съобщи електронното издание МедикълЕкспрес.

„Когато червеното месо се приготвя на висока температура – на грил, печено или пържено, то създава бързо гликозиращи компоненти, които се натрупват в организма и объркват нормалното функциониране на клетките“, обяснява д-р Пермал Део от университета в Южна Австралия, цитира думите му БТА.

Той уточни, че консумирането на храни с бързо гликозиращи съставки увеличава дневните им нива в организма с около една четвърт, а това води до сърдечносъдови проблеми, възпаления и оксидативен стрес – признаци на дегенеративни заболявания.

Сърдечносъдовите заболявания до голяма степен могат да бъдат предотвратени, но въпреки това са водеща причина за смъртните случаи по света.

- реклама -