Местопустна Задушница

Месопустна Задушница!

Днес е Месопустна Задушница.

Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост. Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста. В дните до Сирни заговезни е разрешена консумацията на млечни продукти. Днес в храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали.

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

- реклама -