Месец преди Игрите символичната олимпийска щафета ще финишира пред НСА тази неделя

Месец преди Игрите символичната олимпийска щафета ще финишира пред НСА. По случай започващите след близо месец Олимпийски

игри в Париж и в чест на

Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец, традиционната щафета с факела ще финишира тази неделя пред централния вход на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Това лято предаването на

символичния огън на 23 юни се свързва най-големия мултиспортен форум на планетата, който ще се състои в Париж от 26 юли до 11 август.

Отбелязването на

Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

И тази година символичният огън ще

се носи от студенти от НСА, изтъкнати спортисти и ученици.

Пристигането на групата пред обновения главен вход на сградата на НСА се очаква около 10.30 ч.

Там младежите ще предадат факела

на легендарни наши олимпийски шампиони и медалисти в присъствието на представители на БОК, НСА, Столична община и представители на дипломатическите мисии у нас. Официалните гости ще приветстват участници, гости и зрители на церемонията.

Веднага след това на специални сетове

ще започнат демонстрациите по най-новите олимпийски спортове или дисциплини, или които кандидатстват за включване в олимпийската програма.

Зрителите ще видят спиращи дъха

изпълнения на българските хип-хоп брейкъри, на майсторите в екстравагантния летен вариант на кърлинга, на скейтбординга и др.

Изявите им ще бъдат коментирани

от специалисти в отделните изпитания, а желаещите да се включат ще получат ценни съвети и възможност да пробват на терен своите умения в тези атрактивни надпревари.

Всяка година на 23 юни под егидата

на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден.

На тази дата преди 128 години

в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

А тазгодишното посланието на президента на МОК Томас Бах:

„Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: дайте шанс на мира.“

 

- реклама -