Мерките срещу кризата: МС ще поема 85% от цената на тока над 225 лв. (видео)

Правителството обяви част от мерките срещу кризата, като една от тях предвижда МС да поема 85% от цената тока, когато е над 225 лева.

Това стана ясно, след като премиерът Кирил Петков, вицето Асен Василев и енергийният министър Александър Николов се срещнаха с работодателите и синдикатите.

На срещата беше обсъдена схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. Това съобщиха от Правителствената пресслужба.

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия – 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ. Правителството подсигурява необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май, е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това

правителството ще приложи пълния размер на компенсацията

от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест цената, както за българските граждани, така и за бизнеса за м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения. Автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия. Ще има законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Очаквайте подробности!

- реклама -