Мерките на служебното правителство: Удължават с още два месеца 60/40 и дават възможност за теглене на нови бизнес кредити

Мярката 60/40 ще бъде удължена с още два месеца, съобщи социалния министър на служебното правителство Гълъб Донев.

„Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в рамките на допустимото. Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи“ към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката“, уточни той.

Държавата ще си партнира с търговските банки за отпускането на нови бизнес кредити в размер на 2.5 млрд. лева.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че целта е да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес. „Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. С разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прагът от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции”, заяви Петков.

„Само в рамките на 10 дни може да отидете във вашата банка и да поискате да кандидатствате, без да ипотекирате или нещо друго за 70% от своите приходи от 2019 или 2020 без обезпечение за период от 7 години и да получите заем. В случая, че имате работещ бизнес“, заяви от своя страна служебния министър на икономиката Кирил Петков.

От новото кредитиране ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица.

 

- реклама -