мерки, коронавирус, маски, защитни облекла, прояви

Мерки на държавата срещу COVID-19: Забранява се износът на защитни облекла и маски, отменят се обществени прояви и събирания на закрито

Забранява се износът на защитни облекла и маски.

Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет.

ВВР и ДАНС да положат усилие за ограничаването на спекулата с тях, допълни той.
Министерството на здравеопазването да обезпечи всички необходими маски, облекла и преоборудване с легла, финансирането е осигурено, допълни още той.

Министерството на финансите трябва да разпише ясни правила за разходването на средствата и кой ще ги разходва, предложи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Препоръчва се отмяна на обществени прояви, особено в засегнатите от коронавирус места, допълни той.

Няма да се провеждат прояви на закрито.

Молбата към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция и само в краен случай хората да влизат и излизат от градовете с коронавирус. Затварянето на градовете е крайна мярка, ще създадем паника, трябва метод на убеждението, каза още Борисов. По думите му единият „нулев“ пациент е от Гърция.

В Плевен и в Габрово ще бъдат ограничени проявите с деца, решиха министрите по време на заседанието.

Целта ни не е да се всява паника, а да се информира открито. Убедени сме, че това са мерките, има държави с много твърди мерки, но в Германия и Белгия дори не ги прилагат, а считат, че трябва да мине пикът и мерките не са като в Италия.

Предстои премиерът Бойко Борисов да разговаря с всички областни управители.

Борисов даде нареждане наши фирми да работят на 24-часов режим, за да обезпечат нуждите от маски и предпазно облекло.

По отношение на културните прояви, ресорният министър Боил Банов заяви, че трябва да се отменят посещения в театри и кина в цялата страна, а не само в засегнатите области Плевен и Габрово.

Предлага се също срещите от Първа и втора лига на футболното първенство да се играят при празни трибуни. Министерството на спорта официално ще излезе със свое становище.

Външният министър Екатерина Захариева е натоварена със задачата да информира дипломатическите служби за взетите мерки.

- реклама -