Меркел: Брекзит означава коренна промяна за Европа

„Изходът от референдума означава коренна промяна за Европа, за процеса на европейското обединение„. Това заяви Ангела Меркел. Германският канцлер изрази съжаление от решението на британците. „С голямо съжаление, ние сме длъжни да се съобразим с решението на британските граждани, които искат да сложат край на членството на Великобритания в ЕС. Ще информирам Бундестага, който ще се събере на извънредно заседание във вторник, за позицията на правителството по този въпрос„, заяви Меркел.

 

Меркел„За изхода на един от членовете на ЕС от съюза, европейските договорености предвиждат точна процедура, която означава многогодишни преговори, в резултат на които ще бъде достигнато до съгласие по детайлите за изхода на Великобритания“, отбеляза Меркел. Тя уточни, че в това време Великобритания остава в ЕС и всички права и задължения трябва да бъдат спазвани до пълното напускане на страната. „Нашата цел трябва да бъде изграждането на тесни и основаващи се на партньорството бъдещи отношения между ЕС и Великобритания“

Тя заяви, че е поканила председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Евросъвета Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци в Берлин. Разговорите ще се проведат на 27 юни.
- реклама -