Меркел

Меркел: Закриването на балканския маршрут не решава проблема с мигрантите

Закриването на т. нар. балкански маршрут не реши проблема с наплива на бежанци в страните от ЕС. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за в. „Цайт“.

„Ако вие ме питате дали закриването на балканския маршрут е решило проблема, то аз ясно ще ви кажа, че това не е така. Наистина в седмиците преди подписването на споразумението между ЕС и Турция в Германия дойдоха по-малко бежанци, но затова 45 000 души дойдоха в Гърция“.

По думите й най-голяма тежест в намаляването на бежанския поток е имало именно споразумението с Анкара.

Канцлерът също така не се съгласи с мнението, че германското правителство е изменило на предишния си курс по отношение на приема на мигранти и бежанци. „Що се отнася до основните принципи, моята политика остава непроменена“, допълни тя.

Проблемът Африка

Меркел заяви също, че в момента особено внимание трябва да се обръща на държавите в Африка, от където в Европа може да дойде нова бежанска вълна.

Не смятам, че можем да решим проблема чрез максимално игнориране, дистанциране и отчуждение. Ако искаме да следваме интереса на Германия, трябва да признаем, че благополучието на Африка е в наш интерес“.

- реклама -