Германия, Турция, Меркел, задържани, граждани

Меркел втвърди тона: Преговорите за митнически съюз с Турция са неуместни!

Германският канцлер Ангела Меркел критикува силно новите случаи на задържане на германци в Турция.

Тя заяви, че продължаване на преговорите с Анкара за митническия съюз е неуместно.

Тя изтъкна, че Берлин трябва да реагира решително и може би да преосмисли отношенията си с Анкара.
Говорителката на германското външно министерство Мария Адебар съобщи по-рано, че двама германски граждани са били задържани на 31 август на летището в Анталия. Тя посочи, че на германски дипломати е бил отказан достъп до задържаните.
Според информация на Анадолската агенция двамата германски граждани са от турски произход и са задържани на летището в Анталия заради предполагаеми връзки с мрежата на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. Задържаните са семейство, като са известни само инициалите им – К. А. и съпругата му С. А., посочва Асошиейтед прес.

Говорителката на германското външно министерство заяви днес още, че по всичко личи, че арестите на двамата са политически мотивирани.

Тя уточни, че информация за самите задържани германската страна е получила от неправителствени организации, а не от турските власти.
Опитваме да установим в какво са обвинени. Не бе позволено дипломати да се свържат с тях, каза Адебар, като добави, че има вероятност забавянето при установяването на контакт със задържаните да е заради празнуването на Курбан байрам.

- реклама -