epa05523471 German Chancellor Angela Merkel (C) walks at the G20 Summit in Hangzhou, China, 04 September 2016. The G20 Summit is held in Hangzhou on 04 to 05 September. EPA/NARENDRA SHRESTHA

Меркел вижда перспективи за решаване на въпроса с визите за турските граждани

Решаването на въпроса за либерализиране на визовия режим между ЕС и Турция може да бъде постигнато през близките седмици, предава Ройтерс, като се позовава на канцлера на Германия Ангела Меркел.

В разговор в Ханчжоу, Китай, където са за срещата на Г20, Меркел и турският президент Реджеп Ердоган се договорили да разработят варианти за отмяна на шенгенските визи, като се отчитат исканията на Анкара.

Условията

В последния доклад на Европейската комисия за изпълнение от страна на Турция на условията за отмяна на визите за турски граждани има две условия, за изпълнението на които на Анкара ще е нужно повече време, и пет условия, които трябва да бъдат изпълнени в близко време. Сред тези условия са промяната на антитерористичното законодателство. Точно това условие оспорват турските власти.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер вече заяви, че ЕС може да отмени визите за граждани от Турция от 1 октомври само ако Анкара изпълни всички необходими условия, в това число да промени антитерористичното си законодателство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че споразумението за реадмисия на бежанци от Европейския съюз ще бъде прекратено, ако не бъде постигнат напредък за премахването на визите за турски граждани.

- реклама -