Меркел

Меркел вдигна акциите на италианските банки

Ангела Меркел повлия на акциите на италианските банки. Инвеститорите се обнадеждиха от оптимистичния тон на германския канцлер относно италианската банкова криза.

Вчера Меркел изрази оптимизъм, че  разговорите между Рим и Брюксел ще доведат до спасителен план за затъналите финансови институции, което доведе до покачване на цените на акциите им.

Приповдигнатият тон на Меркел беше преценен от инвеститорите като знак, че Берлин не се е паникьосал от възможността необслужваните кредити на италианските банки в размер на 360 милиарда евро да доведат до следващата голяма финансова криза в еврозоната.

Думите на германският канцлер водят и до предположения, че е възможно някакво снизхождение към исканията на Рим.

„Не виждам развитие на кризисна ситуация. Убедена съм, че тези въпроси, които трябва да се решат, ще бъдат решени добре”, заяви Меркел относно дискусиите между Рим и Брюксел.

Изказването й от вчерашния ранен следобед  доведе до нарастване на цената на банковите акции. Тези на „UniCredit”, най-голямата италианска банка, регистрираха дневно увеличение от 13,5%. Тези на втората най-голяма „Banca Intesa” се увеличиха с 6,6%, а тези на третата „Monte dei Paschi di Siena”, която има най-голям проблем с необслужвани кредити, с 3,7%.

При „UniCredit” увеличението може би се дължи и на успешната продажба за 328 милиона евро на 10% дял от онлайн брокера „FinecoBank”. Ходът беше предприет от новия изпълнителен директор Жан-Пиер Мустиер и цели заздравяване на баланса на мултинационалната банка.

- реклама -