Меркел: Тръмп ще бъде изолиран на Г-20

Американският президент Доналд Тръмп ще бъде изправен пред изолация по време на срещата на Г-20 заради своята скептична позиция относно климатичните промени. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, подчертавайки, че много държави са решени да спазят Парижкото споразумение за климата.

По думите на канцлера Тръмп може и да е обещал да изведе САЩ от договора за защита на климата, но „много, много други страни искат да продължат с прилагането му“.

Усилията за ограничаване на климатичните изменения са една от основните теми, които ще бъдат обсъждани по време на срещата на Г-20 в Хамбург, която започва по-късно днес.

Меркел заяви, че разговорите с Тръмп на тази тема „няма да са лесни“, след като той в миналото е наричал глобалното затопляне „измама на Китай“.

В същото време в навечерието на срещата на върха представители на 20-те големи световни сили водят спорове за това какво да гласи финалното комюнике от срещата. Източници, близки до преговарящите, посочват, че финалният документ, който трябва да е готов до събота сутрин, ще отразява създалата се ситуация „19 срещу 1“ в лицето на САЩ и ще подчертава, че Парижкото споразумение е „неотменимо“.

По-рано се съобщаваше, че има възможност на страната на САЩ да застане и Саудитска Арабия, но според източниците това няма да стане.

- реклама -