Меркел разходи отбрана

Меркел: Това беше терористичен акт!

Нападението на коледния базар в Берлин, което отне живота на 12 души, най-вероятно е терористична атака

Това заяви канцлерът на ФРГ Ангела Меркел.

„По информации към момента, трябва да изхождаме от това, че става дума за терористичен акт”, каза Меркел.

Тя каза, че е „шокирана и много тъжна“ от нападението над коледния пазар в Берлин, което тя описва като „ужасно“ дело, предаде BBC.

„Ние ще намерим сили да продължим да живеем живота си както искаме да живеем в Германия – в свобода, откритост и заедно“, каза тя. „Милиони, включително аз, се питаме как можем да живеем с факта, че по време на разходка на коледен базар убиец може да отнеме толкова много животи, каза още тя и допълни, че „ние не искаме да живеем в страх от злото“.

По думите ѝ, предполагаемото нападение би било особено отвратително, ако извършителят е бил пуснат в Германия като бежанец.

На пресконференция тя каза, че ще посети мястото на инцидента.

По-късно днес Меркел свиква Съвета за сигурност на страната във връзка с разследването на нападението.

В същото време вътрешният министър на съседната на Берлин провинция Бранденбург каза, че откритият след инцидента мъртъв полски гражданин е бил застрелян. Той не уточни дали жертвата е регистрираният шофьор на камиона. По-рано полицията съобщи, че колегите на шофьора са загубили връзка с него в понеделник следобед. Според разследващите, камионът на Коледния пазар умишлено е бил насочен право към събралите се хора, за да може броят на жертвите да е възможно най-голям.

Кметът на Ница Филип Прадал сравни трагедията в Берлин със случилото се през юли във френския град.

„Същия начин на изпълнение. Същото нелепо насилие“, написа той в Туитър. Президентът Франсоа Оланд допълни, че Франция се намира под „високо ниво на заплаха“ от терористична атака в резултат на кръвопролитието на коледния пазар в Берлин. В страната са в ход засилени мерки за сигурност.

- реклама -