Анегрет Крамп-Каренбауер

Меркел слага отново жена за военен министър на Германия

Привилегированият наследник на германския канцлер Ангела Меркел и ръководител на партията й ще бъде следващият министър на отбраната на страната.

Анегрет Крамп-Каренбауер, известна сред германците като „АКК“, ще бъде поеме поста на Урсула фон дер Лайен, която снощи бе избрана за председател на ЕК.

Фон дер Лайен, която изпълняваше длъжността министър на отбраната от 2013 г., ще се оттегли, за да стане първата жена, която заема най-важния пост в ЕС, след като евродепутатите я подкрепиха с гласуване във вторник.

„Министерството на отбраната, министърът на отбраната са отговорни за военната власт. Не можем да оставим този пост за дълго свободен“, каза Меркел.

Това ще бъде първият министерски пост на Крамп – Каренбауер, която е родена в Саарланд, близо до френската граница, и се превърна във водеща фигура в германската политика.

Понякога наричана „мини-Меркел“, тя е била готова да поеме ролята на канцлер, откакто стана шеф на ХДС през декември, след като Меркел обяви, че ще се оттегли от поста след приключване на мандата й през 2021 година.

- реклама -