Меркел: Щайнмайер е подходящ за президент

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е изключително подходящ за президент на Германия, тъй като се ползва с подкрепата както в страната, така и в чужбина.

Консерваторите от Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера се съгласиха да подкрепят кандидатура на министъра социалдемократ за поста, предаде Ройтерс.

„Във време на сътресения и нестабилност в цял свят отправянето на сигнал за стабилност, какъвто представлява подкрепата на консерваторите за кандидатура на Щайнмайер, според мен е правилно и важно“, отбеляза Меркел и определи решението като разумно, посочва ДПА, цитирана от БТА.

„Сътрудничим с него много тясно, особено за уреждане на украинската криза, и добре се опознахме“, каза тя, цитирана от ТАСС.

„Щайнмайер ще е чудесен президент“

Той олицетворява отговорността, надеждността и единството“, заяви председателят на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен отбелязва, че надеждността и стабилността, които въплъщава Щайнмайер, са по-необходими от всякога в сегашния период на политически сътресения.

Лагерът на Меркел се надяваше да издигне свой кандидат за поста, който се овакантява през март догодина, когато настоящият държавен глава Йоахим Гаук се пенсионира, но после предпочете да подкрепи политическия съперник Щайнмайер, за да избегне продължителна конфронтация с партията му – партньор на ХДС в управляващата коалиция.

Кандидатурата на Щайнмайер е предложена от председателя на социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който е вицеканцлер и министър на икономиката. Очаква се кандидатът за президент да бъде одобрен на 12 февруари от специално конституционно събрание.

Макар в Германия президентът да има до голяма степен церемониални функции, той представлява страната на международната арена и борбата за поста между съперническите партии е много оспорвана.

- реклама -