Меркел Тръмп търговски мита Русия Иран Корея

Меркел: Решението за американските мита ще бъде взето от Тръмп

Решението за въвеждане от 1 май на мита върху стоманодобивната и алуминиева продукция на ЕС ще взима президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместната пресконференция в Белия дом с президента Доналд Тръмп. Тя съобщи, че е обсъдила темата със стопанина на Белия дом, но не каза нищо за конкретни резултати. „Решението ще бъде взето от президента“, отбеляза канцлерът.

Тръмп иска не само „реципрочни” търговски отношения с европейските страни, но и по-големи разходи за отбрана от тяхна страна в рамките на НАТО. „Имаме прекрасни отношения и всъщност ги имаме от самото начало, но някои хора не разбират това”, отбеляза Тръмп. НАТО помага повече на европейците, отколкото на САЩ, предаде Франс прес. „НАТО е фантастична, но това помага повече на Европа, отколкото ни помага на нас“, каза той.

Тръмп заяви, че е ангажиран да поправи американските търговски дисбаланси с Европа.

Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но за разногласията с Москва трябва да се говори открито. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

„Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но там, където се появяват конфликти и стават такива неща, както например в Украйна, те трябва да бъдат назовавани с истинските си имена“, каза Меркел. Тя заяви, че е обсъдила с Тръмп политиката на Русия, ролята й в Сирия, ситуацията в Украйна, както и възможните последствия от американските санкции срещу Москва за Германия.

М
„Разбира се, обсъдихме темата за Украйна, тук работим в доста тясно сътрудничество срещу нелегитимните действия на Русия“, заяви Меркел. Тя посочи, че се радва много, че с правителството на САЩ са в тясно сътрудничество по този въпрос като допълнение към Минския формат и това по думите й ще продължи и занапред.

„Що се отнася до санкциите, то работим в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, в частност с министъра на финансите, за да разберем какви странични последствия биха могли да имат те (санкциите)“, заяви тя. Меркел допълни, че смята, че що се отнася до разногласията с Русия обаче, до конфликтите с нея и до ролята й в Сирия, има голямо единодушие.

Тя заяви, че „по принцип гарантирането на териториалната цялост на страна като Украйна е извънредно важно и тя трябва да бъде зачитана“.

По отношение на Иран Тръмп заяви, че страната няма да произвежда ядрени оръжия, но отказа да обяви, дали планира да използва сила срещу Техеран. Според Ангела Меркел, сделката с Иран далеч не е перфектна, но подчерта, че по казуса трябва да се търси решение. До 12 май Доналд Тръмп трябва да обяви дали Вашингтон ще се откаже от ядрената сделка с Иран.

Тръмп увери, че няма да повтаря грешките на миналите американски лидери спрямо Северна Корея.

Той каза, че е окуражен от историческата среща между лидерите на двете Кореи вчера, предаде Ройтерс. Тръмп обаче увери, че САЩ ще запазят натиска над Пхенян, докато не се случи обещаната денуклеаризация. По повод на предстоящата среща на върха САЩ-Северна Корея Тръмп изрази надежда, че тя ще бъде продуктивна.

 

- реклама -