Меркел

Меркел, Ренци и Оланд с призив за повече сигурност в Европа

Тримата най-влиятелни лидери в Европа Ангела Меркел, Матео Ренци и Франсоа Оланд призоваха за повишаване на сигурността в Европа. Германският канцлер, италианският премиер и френският президент се срещнаха на борда на кораба „Гарибалди“ до остров Вентотене в Тиренско море – емблематично място за историята на Обединена Европа. Именно там през 1941 г. е написан манифестът, който поставя символичното начало на федерална Европа.

Меркел
Лидерите на Италия, Франция и Германия на борда на италианския военен кораб „Гарибалди“

Тримата обсъдиха актуалните предизвикателства пред ЕС и определиха дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Братислава идния месец.

„Евросъюзът трябва да направи повече за осигуряване на външната и вътрешната си безопасност заради терористичната заплаха и гражданската война в Сирия“, заяви Ангела Меркел.

Тя призова да се активизира размяната на информация между специалните служби и да се изработят ефективни механизми за охрана на външните граници. Меркел подчерта, че борбата с трафикантите на мигранти и защитата на външните граници са сред най-сериозните задачи за ЕС. Именно изпълнението на тези задачи гарантира запазването на свободата на придвижване в общността, посочи канцлерът на Германия.

Меркел

За Брекзит

„Уважаваме това решение, но искаме и ясно да покажем, че останалите 27 страни от ЕС залагат на процъфтяваща и безопасна Европа“, посочи Ангела Меркел.

„Мнозина си мислеха, че Брекзит е краят на Европа, но това не е така. Имаме волята да напишем историята на нашето бъдеще“, допълни италианският премиер. Матео Ренци настоя Европа да вземе мерки за постигане на икономически растеж.

- реклама -