сн. БГНЕС

Меркел призова за „незабавно спиране на огъня“ в Нагорни Карабах

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес за „незабавно спиране на огъня“ в Нагорни Карабах, където от неделя водят ожесточени сражения Азербайджан и арменските сепаратисти.

В два отделни разговора по телефона с ръководителите на Армения и на Азербайджан Меркел „изтъкна, че има спешна необходимост от незабавно спиране на огъня и връщане на масата за преговори“, се казва в комюнике на нейната канцелария.

„Съседните страни би трябвало да съдействат за мирно решение“, подчерта германската канцлерка. Тя увери, че ОССЕ и Минската група, създадена през 1992 г. с цел търсене на решение за конфликта в региона, са „подходящите форуми“ за неговото уреждане.

От неделя силите на сепаратисткия анклав, подкрепян от Армения в политически, военен и икономически план, и войските на Азербайджан водят най-кръвопролитните сражения помежду си след 2016 г. По официални данни в боевете са загинали 95 души, включително 11 цивилни, но жертвите може да са повече.

Азербайджан – тюркоезична страна с предимно шиитско население, – настоява отново да получи контрол над Нагорни Карабах – планинска област, населена главно с християни арменци, чието отцепване през 1991 г. не е признато от международната общност.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание при закрити врата в 21 ч. по Гринуич днес (полунощ българско време), за да обсъди ситуацията, казаха дипломатически източници.

- реклама -