Ангела Меркел криза ЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Меркел призова за намаляване на социалните контакти и въздържане от пътуване заради коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел призова сънародниците си да намалят социалните контакти и да се въздържат максимално от пътувания заради коронавируса, предаде Ройтерс.

„Трябва да направим всичко възможно, за да попречим на този вирус да се разпространява безконтролно. Всеки ден е от значение„, заяви канцлерката.

По-рано тази седмица лидерите на германските провинции не успяха да постигнат консенсус по силни антикоронавирусни мерки. А съдилища в няколко провинции отмениха забраната за пребиваване в хотели на пътници от зони с висока степен на разпространение на заразата.

Същевременно германското министерство на финансите обяви, че ще деблокира над половини милиард евро за подпомагане на оцелелите от Холокоста, които предвид възрастта им и времето, прекарано при нечовешките условия в концентрационните лагери, са особено изложени на риск от коронавирусната зараза, предаде Франс прес.

Около 240 000 живи оцелели по света от нацисткото потисничество ще могат да получат до 2400 евро за две години. Предстои парламентът на страната да одобри това решение.

В съседна Полша днес бяха регистрирани 9622 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, което е най-много от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

В страната има общо 167 230 случая на зараза от началото на пандемията и 3524 смъртни случая от Ковид-19.

източник: БТА

- реклама -