Ангела Меркел Турция, отношения ЕС Великобритания

Меркел призова за бързи разговори за Брекзит след изборите във Великобритания

Германският канцлер Ангела Меркел пришпори Великобритания да сформират възможно най-бързо среща, на която да бъде обсъден Брекзит.

„Ние сме готови за преговорите. Искаме да го направим бързо“, заяви тя по време на визитата си в Мексико, като допълни, че разговорите с британците относно оттеглянето им от 27-членния сега ЕС ще започнат още „в следващите дни“.

„Изчаквахме да приключат изборите във Великобритания, но идните дни тези разговори ще започнат. Ние ще защитим интересите на 25-те си страни членки, а Обединеното кралство ще защитава своите“, каза още тя макар и да уточни, че все още й се иска Великобритания да остане партньор на Европа дори и да не членува с съюза.

Мей, която стана министър-председател през 2016 година след референдума за Брекзит, поиска предсрочни избори с намерението да затвърди позицията си и да консолидира властта си. Бъдещето й обаче е неясно предвид катастрофалния й резултат от изборите. Въпреки че се класира първа на самите избори, тя не успя да спечели мнозинство в парламента.

- реклама -