Меркел

Меркел приветства постигнатия напредък на Западните Балкани към Зеления дневен ред

Германският канцлер Ангела Меркел приветства конференцията на тема Западни Балкани в София, организирана като част от Берлинския процес, като отправи обнадеждаващи думи към министър-председателите на Северна Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов, отбелязва скопският „Фокус“.

„Добре е, че показахте, че в такъв период може да се проведе конференция. Приветстваме постигнатия от вас напредък. Надяваме се, че този процес ще продължи. Конференцията даде възможност на хората да се срещнат и се радвам, че включвате ученици и училища за напредък на сътрудничеството в областта на науката, защото това е най-добрият начин за насърчаване на научните изследвания и развитието. Това ще подобри ситуацията в нашите страни“, посочи канцлерът.

Канцлерът Ангела Меркел отбеляза, че на Балканите са извършени много положителни промени, които са започнали с българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. „Тогава правителството на Бойко Борисов върна темата за европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани.“

Меркел приветства ангажимента на страните от региона към Зеления дневен ред. „Берлинският процес е свързан с усилия за разрешаване на неразбирателствата“, подчерта канцлерът. Тя постави акцент върху образованието и призова правителствата да положат усилия в областта на образованието, настоявайки за напредък в областта на науката и иновациите.

Ангела Меркел отправи покана към присъстващите на конференцията за среща следващата година в Берлин, за да се отчете напредъка на Берлинския процес дотогава. Канцлерът приключи обръщението си с призив за взаимно разбирателство в региона.

- реклама -