Меркел

Меркел прави правителство ХДС/ХСС

Лидерът на Христиандемократическия съюз в Германия (ХДС) Ангела Меркел заяви, че нейният блок, заедно със „сестринската“ баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС) ще сформира следващото правителство.

Тя заяви това пред съпартийци в Берлин след като стана известно, че ХДС печели убедително изборите за Бундестаг.

Изпълнихме стратегическата си задача и станахме най-голямата сила. Имаме за задача да съставим правителство. Без нас то не може да бъде сформирано“, подчерта Меркел.

Задачата на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз сега е да се отнемат гласовете от „Алтернатива за Германия”, добави Меркел.

„Пред нас стои голямо предизвикателство – попадането на „Алтернатива за Германия” в Бундестага”, каза Меркел. „ще направим подробен аналбиз, искаме да отстраним грешките си и да отнемем избирателите от „Алтернатива за Германия”, добави тя.

Според данни на екзитполовете наизборите печели блокът на Меркел ХДС/ХСС, който има 32,7% от избирателите, социалдемократите показаха най-лошия си резултат в историята . 20,2%, трети стават популистите от „Алтернатива за Германия” – 13,4%. Свободната демократическа партия получава 10,5% и се връща в парламента след четиригодишно отсъствие. Лявата партия привлича 8,9%, а Зелените са с 9,4%.

- реклама -