Меркел

Меркел: Последиците от „Брекзит“ не могат да се прогнозират

„Невъзможно е да се прогнозират за момента последиците от „Брекзит“ за Великобритания в Европейския съюз. Подобна ситуация възниква за първи път за последните 60 години.“Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел в реч пред Бундестага.

Канцлерът започна депутатите с правителствената позиция, засягаща дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС, която започва днес и ще бъде посветена на излизането на Великобритания от Евросъюза.

Германският парламент се събра на извънредно заседание днес.

Важно е да не допуснем усилване на центробежните сили в Европейския съюз на фона на „Брекзит“. Трябва да отбележим напредък по линия на европейската интеграция. Това заяви още федералният канцлер Ангела Меркел.

„ЕС е достатъчно силен, за да се справи с „Брекзит“ и да се движи напред в своето развитие“, категорична е тя.

„ЕС както и преди смята Великобритания за важен партньор. Самият Лондон трябва да бъде заинтересован от поддържането на приятелски отношения с ЕС, подчерта фрау канцлерин, която запозна германските депутати с позицията на Берлин на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел. На нея ще бъдат обсъдени последиците от „Брекзит“.

 Едновременно с това Меркел подчерта, че Великобритания ще остане пълноправен член на ЕС с всички произтичащи от това последици и задължения до завършването на преговорите за „Брекзит“. Тя посочи, че Германия възнамерява да продължи тясното сътрудничество с Великобритания в рамките на НАТО.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха – 48%.

За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

- реклама -