сн: БГНЕС

Меркел: Политиката на Ердоган към бежанците е неприемлива

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува политиката на Турция по отношение на мигрантите. Тя заяви, че разбира предизвикателството, пред което е изправена Турция по отношение на ситуацията в Идлиб и очакванията на Ердоган за повече помощ от Европа.

„Това недоволство, обаче, не трябва да бъде за сметка на бежанците – хората са доведени до ситуация, при която са принудени да отидат на границата, където на практика попадат в задънена улица. Това е абсолютно неприемливо“, категорична е Меркел.

Германските медии съобщават, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за изпълнение на споразумението за бежанците с Европейския съюз.

В свое изявление в Брюксел тя подчерта, че пропускането на хора през границите не може да бъде отговор на ситуацията в потъналата в гражданска война Сирия. Във връзка с изострената ситуация на турско-гръцката граница, Партията на зелените и Лявата партия в Германия призоваха страната незабавно да приеме повече мигранти. От Алтернатива за Германия пък се обявиха за затваряне на националните граници.

- реклама -