Макрон
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Меркел първа поздрави Борисов, нарече успеха му феноменален

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България. По думите й, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек.

Германският лидер телефонирала в Министерския съвет

В телефонен разговор канцлерът изразила своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Меркел е отбелязал също, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза.

От своя страна премиера е запознал канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкнал значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.

„Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване“, добави министър-председателят. Борисов подчерта също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.

Канцлерът Ангела Меркел е поканила премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време.
- реклама -