депортиране

Меркел: Отказът от прием на бежанци може да доведе до санкции

Страните, които не участват в схемата за бежанските квоти, биха могли да бъдат лишени от помощи в други области

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Ако няма солидарност за миграцията, няма да има и в други области – и това би било лошо за европейското единство“, каза тя в интервю пред в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

„Ако успеем да се борим с причините за масовата миграция, ефективно да защитим нашите граници, да създадем партньорство за развитие с Африка и да спрем контрабандистите, тогава неразбирателството със управляваната и законна миграция ще бъде премахнато“, обобщи Меркел.

Канцлерът също така подкрепи сътрудничеството с милиции в Либия, с което да се блокират контрабандистите на бежанци към Европа

„Правилно е да разбием тези икономически структури и да спрем изминаването на този толкова опасен средиземноморски маршрут“, каза тя.

Коментарът й се чете като предупреждение към източноевропейските държави, които получават милиарди евро нетни ползи от членството в ЕС – за разлика от страните с нетни вноски, като Германия. Източните правителства миналата седмица реагираха гневно на решение на съда, изискващо от тях да приемат част от търсещите убежище, временно настанени в Гърция и Италия, а Унгария и Словакия не успяха да блокират схемата за квоти, договорена в Брюксел преди две години.

През септември 2015 г. Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС реши да премести 160 000 бежанци от лагери в Гърция и Италия в други държави-членки на ЕС въз основа на задължителни квоти.

Източник: АФП

- реклама -