Бундеслига, Бундеслигата
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Меркел даде зелена светлина за рестарта на Бундеслигата

Германският канцлер Ангела Меркел даде зелена светлина за подновяване на Първа и Втора Бундеслига след седмица или две. Решението кога да се случи ще бъде вземе след среща на 36-те клуба от двете дивизии.

Мачовете ще са без публика. Освен това е взето решение срещите да се предшестват от задължителни тренировъчни лагери за всички отбори. Те се явяват като мярка за карантина.

Решението на правителството се очакваше като част от мерките за отслабване на извънредното положение. То дойде след видеоконферентна среща между Меркел и премиерите на всички федералните провинции. На срещата бяха облекчени и мерките за аматьорския спорт. Може отново да се тренира и спортува на открито при определени условия. Освен това трябва спортовете да са безконтактни и да има поне 1,5 метра дистанция между хората.

Конкретните дали за начало на Бундеслигата са или 16 или 23 май. Решението ще бъде взето в четвъртък на видеосреща на Германската футболна лига. Все още не е ясно и дали мачовете ще бъдат подновени от 26-я кръг или по друга схема. До края на сезона остават 82 срещи. Освен това има и три двубоя в турнира за Купата на Германия.

Професионалните тимове в страната подновиха тренировки в средата на април, разделени на малки групи. Миналата седмица бяха проведени първи тестове за коронавирус в 36-те клуба. От 1724 теста има 10 положителни проби.

Безотговорните играчи ще бъдат наказвани

„Изключително важно е преди всичко всеки да запази екстремна дисциплина. Ако тя не бъде строго следена, подновяването е поставено под риск“, заяви лекарят на националния отбор Тим Майер.

„Днешното решение е добра новина за нас. Но то е свързано с изключителна отговорност за клубовете, за техните служители и за медицинските екипи“, заяви шефът на ГФЛ Кристиан Зайферт.

„Знаем, че решението е спорно, защото има хора, които не са съгласни. Но отговорните ще направят всичко възможно да има много високо ниво на сигурност. Играчите, които се държат безотговорно, ще бъдат наказвани. Те трябва да служат за пример“, коментира премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

- реклама -