Меркел

Меркел предпочита нови избори, отколкото нестабилна коалиция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да води партията си на евентуалните повторни избори за Бундестаг, вместо да рискува да формира нестабилно малцинствено правителство.

„Много съм скептична по отношение на правителство на малцинствата„, каза тя пред телевизионния оператор ARD, добавяйки, че „новите избори ще бъдат по-добрият път“.

В друго интервю пред ZDF Меркел подчерта, че Германия се нуждае от стабилно правителство, което не трябва да търси мнозинство за всяко решение. Тя каза също, че не е обмисляла да се оттегли от Християндемократическия съюз (ХДС).

Как се стигна до политическата криза в страната

По-рано днес Германската Свободна демократическа партия обяви, че е невъзможно да се постигне компромис с консерваторите на Ангела Меркел, и Зелените по сформирането на управляваща коалиция след изборите през септември и напусна преговорите. Преговорите продължиха повече от месец. Опозиционният лидер Мартин Шулц също заяви днес, че смята, че страната върви към повторни избори.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер от своя стран призова всички водещи политически сили на Германия да осигурят формирането на правителство, без да провеждат нови избори за Бундестаг.

Очаквайте подробности!

- реклама -