Борисов

Меркел обещала на Борисов финансова и логистична подкрепа за бежанците

Финансова и логистична подкрепа за охрана на границите ни е поискал премиерът Бойко Борисов от германския канцлер Ангела Меркел. Темата за бежанците е била основна в разговора на четири очи между двамата. Меркел е обещала да съдейства за да получи страната ни исканата помощ, а не само съседна Гърция.
В рамките на срещата Борисов е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения, че страната ни не е сама в тази криза.

В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидерите на Австрия, Словения и Хърватска – държави с различни позиции по мигрантския проблем. Австрийският премиер Кристиан Керн е поканил Ангела Меркел и Бойко Борисов на отделна среща във Виена през септември а намиране решение за бежанската криза.

Припомняме ни, Австрия има безкомпромистна политика по отношение на Турция и дори за прекратяване на преговорите за членство на страната в ЕС.

Медиите не бяха допуснати до днешните разговори на високо ниво.

В защита на националния интерес

Ще защитавам българската позиция, според която е необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема… единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни„, написа по-рано във фейсбук българският премиер.

За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с бежанския проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България“, подчертава още Борисов в поста си.

Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция.

 

- реклама -