Меркел

Меркел: Нямам угризения за политиката ми за бежанците, въпреки високата цена

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че няма угризения за решението ѝ от 2015 година, когато отвори границите на страната за стотици хиляди бежанци и добави, че няма да спре кампанията си, заради тези, които я освиркват.

В интервю за вестник Велт ам Зонтаг, тя отрече да е направила грешка със своята политика „на отворените врати“, независимо че пристигането на милион сирийски и иракски бежанци отвори дълбоки противоречия вътре в консервативната партия и намали подкрепата ѝ.

 

„Бих направила същото, каквото направих през 2015 година, отново. Това беше необичайна ситуация и взех решенията си на базата на това, което смятах за правилно от политическа и хуманитарна гледна точка. Подобни необичайни ситуации се случват от време на време в историята“, добави Меркел.

Меркел Турция митнически съязНейното решение да отвори границите стана причина за повишаването на подкрепата за дясно-популистката партия „Алтернатива за Германия“

Според проучванията АФД може да спечели до 10% от вота на парламентарните избори през септември. Меркел, която се бори за четвърти мандат като Канцлер, трябва да търпи постоянни и силни освирквания от демонстранти, които не са доволни от нейната политика спрямо бежанците, по време на цялата кампания.

„Ние сме демокрация и всички могат свободно да изразяват себе си, така, както сметнат за добре. Много е важно да не пропускаме определени райони, само защото там ще ни посрещнат няколко човека, които ни освиркват“, убедена е в правотата на решенията си германския лидер.

- реклама -