Ангела Меркел Турция, отношения ЕС Великобритания

Меркел: Няма да тъпим турска намеса в предизборната кампания

Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания, заяви канцлерката Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд.

„Няма да търпим никакви намеси“, увери Меркел, която добави, че всички германски граждани, включително от турско потекло, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец.

Наскоро турският президент обвини германските партии за неприятелско отношение към Анкара и турците в Германия и призова германските турци да не гласуват за „неприятелите на Турция“.

Германският външен министър Зигмар Габриел окачестви изказването му като груба намеса във вътрешните работи на страната му.

Германски политици реагираха остро срещу изказването на турския президент Реджеп Ердоган по повод изборите за Бундестаг на 24 септември.

Вчера турският президент призова всички турци на територията на Германия да не гласуват за Християндемократическия съюз (ХДС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП) или за „Зелените”, като ги определи като „врагове на Турция”.

- реклама -