Меркел

Меркел: Няма план Б в случай, че Ердоган пусне бежанците към Европа

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че няма план Б в случай, че турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си и предизвика нова вълна от мигранти към Европейския съюз, предаде Ройтерс.

В опит да намали напрежението между Европа и Турция, тя призова двете страни да спазват ангажиментите си една към друга. „Договорът с Турция е от взаимен интерес.  Работя упорито за изпълнението на това споразумение, както и за изпълнението на подобни договори, сключени с други страни“, посочи Меркел.

Заплахите на Турция

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши преди дни, че ще отвори границите на страната си към ЕС и така ще предизвика потоп от нелегалните преселници в общността.

„Чуйте ме. Ако отидете още по-далеч границите ще бъдат отворени, имайте това предвид“, каза Ердоган по време на реч в Истанбул.

Заканата дойде ден след като Европарламентът гласува резолюция за замразяване на преговорите за членство на Анкара в ЕС.

Меркел се надява до края на годината 100 хиляди да напуснат Германия

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че около 100 000 мигранти, които не са получили право на убежище в Германия, ще напуснат страната до края на 2016 г.

Тя е заявила това по време на регионална конференция на ХДС в Ноймюнстер, федерална провинция Шлезвиг-Холщайн.

Меркел е съобщила, че една трета от тези 100 000 ще бъдат експулсирани от Федералната република. Останалите 60 000, според нея, щели да напуснат страната доброволно в рамките на програмата за завръщане.

По официални данни на германското вътрешно министерство през миналата година в страната са влезли около 900 000 мигранти, а от началото на 2016 г. – над 200 000.

- реклама -