Снимка: Министерски съвет

Меркел, Макрон и Мей минаха заедно по Моста на влюбените, Борисов ги посрещна (СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон, английският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел преминаха заедно по Моста на влюбените и пристигнаха пеша в НДК за срещата на върха. Българският премиер Бойко Борисов ги посрещна.

Снимка: Министерски съвет

Искам да благодаря на Борисов за прекрасната организация, която имаше тук снощи, каза Меркел.

Снимка: Министерски съвет

Занимахме се с иранското споразумение. Всички в ЕС са на мнение, че то не е съвършено, но трябва да останем в него, добави Меркел.

Снимка: Министерски съвет

Имаме съвместна позиция по отношенията със САЩ. Как трябва да отвърнем реципрочно на ограниченията, които се поставят пред нас. Днес ще се занимаем с темите за Западните Балкани, каза още германският канцлер.

„Снощи до 2.30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали, те имат своите аргументи, ние своите“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на влизане преди Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани за пакет „Мобилност“.

„Максимален диалог сме направили. Няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение. Президентът Макрон също обеща като се прибере с канцлера Меркел да се разпореди на нейните експерти, заедно с френските, нашите експерти, още един път с комисията да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин. Не спят не хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици, поради спецификата на своята работа. Всичко обсъдихме, може би 3 часа вечерта“, каза още Борисов.

 

„Това, че всички разбират колко са важни Западните Балкани е добър знак. Тук са и Вучич и Тачи. Бърнабич ще бъде тук, за да продължим всеки един диалог“, допълни той.

Франция подкрепя движението на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че всички те проведат необходимите реформи. Това заяви френският президент Еманюел Макрон.

„Подкрепям движението на Балканите към Европа и тяхното присъединяване като бъдещи членове на ЕС. Но смятам, че трябва с голяма предпазливост и твърдост да се отнасяме към процеса на разширяването. Трябва да помагаме на страните, които се реформират и вървят към Европа. Това е наш стратегически избор“, каза стопанинът на Елисейския дворец.

„Но преди да бъдат завършени необходимите реформи не трябва да бързаме с разширяването. Това няма да е от полза нито на Европейския съюз, нито на страните-кандидатки“, подчерта Макрон.

В момента Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция са кандидатки да членство в ЕС. За нито една от тези страни не са ясни сроковете, кога ще могат да се присъединят към Съюза.

- реклама -