ксенофобия

Меркел критикува Тръмп за ксенофобия

Ксенофобските туитове на президента Доналд Тръмп „противоречат на това, което прави Америка велика„, заяви германският канцлер Ангела Меркел в петък, като изрази солидарност с четирите конгресменки от Демократическата партия, представляващи малцинства, нападнати от американския лидер.

„Твърдо се дистанцирам от (атаките) и изпитвам солидарност към нападнатите жени“, каза тя, добавяйки, че според нея „силата на Америка е в това, че хора от различен произход допринесоха за това, което прави страната велика.“

Как американския държавен глава нападна четирите депутатки от малцинствата

Тръмп може и да не го е планирал така, но атаките срещу четирите жени от Демократическата партия – Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар, Рашида Тлаиб и Аяна Пресли му дадоха платформа да прокарва вижданията си за имиграцията и да защитава Израел, пише Евронюз.

Въпреки критиките, някои идващи от собствената му партия, президентът цели да представи демократите като крайно леви в очите на умерените избиратели, казва източник от лагера му. Преди няколко дни на митинг в Северна Каролина, Тръмп говори цели 20 минути за четирите жени и отново ги прикани, ако не им харесва Америка, да я напуснат. Докато президентът говореше за една от тях – Илхан Омар, доведена в Съединените щати от родителите й като дете, тълпата скандираше „Върни я обратно!“.

От трибуната Доналд Тръмп каза още, че Илхан Омар е „антисемит“, както и че четирите депутатки „мразят нашата страна“. Малко след това родената в Сомалия конгресменка заклейми Доналд Тръмп като „фашист“.

- реклама -