Меркел: Износът на оръжия за Саудитска Арабия е невъзможен

Меркел удари Сирия химическо оръжие

Износът на оръжия за Саудитска Арабия е невъзможен при тези обстоятелства. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което се предполага, че е извършено със знанието на официален Рияд.

„Първо, ние осъждаме този акт по най-решителен начин“, каза Меркел. „Що се отнася до износа на оръжия, той не може да продължи при настоящите обстоятелства“, добави канцлерката.

Саудитска Арабия е вторият по големина пазар за германски оръжия след Алжир. По данни на агенция ДПА към 30 септември германското правителство е разрешило износа на оръжия за Рияд на стойност 416,4 милиона евро.

Рияд не знае как е убит Хашоги и къде е трупът му

Саудитските власти за момента не разполагат с информация, как именно е убит журналистът Джамал Хашоги и къде се намира неговото тяло, но се надяват да открият и накажат виновните. Това съобщи саудитският министър на външните работи Адел ал-Джубейр в интервю за телевизия „Фокс нюз“.

„Установихме, че той е бил убит в консулството. Що се отнася до подробностите, ние не знаем как. Не знаем, къде се намира неговото тяло“, каза министърът. „Работим по този въпрос с нашите турски колеги. Главният прокурор продължава да събира доказателства“, отбеляза ал-Джубейр.

„Възнамеряваме да установим всички факти и да накажем тези, които са отговорни за това убийство“, подчерта той. Министърът също така увери, че в кралството ще бъдат предприети мерки за контрол на разузнавателните служби, „за да се не се повтори нещо подобно“.