Меркел изнесе последната си реч като лидер на германските християндемократи

Делегатите на конгреса на германския Християндемократически съюз (ХДС), който се провежда в Хамбург, посрещнаха с бурни овации канцлера Ангела Меркел, която даде официален старт на проявата, предавана пряко по водещите германски телевизии.

Меркел заяви преди началото на конгреса, че се надява партията й да излезе „заредена, мотивирана и обединена“ след вота, с който ще бъде избран неин приемник.

В последната си реч като лидер на ХДС Меркел изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

„В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности“, каза Меркел, която бе 18 години начело на ХДС. В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но „запазихме хладнокръвие“ и „показахме на всички“, че можем да се възстановим, каза Меркел.

„Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница“, заяви Меркел.

Тя припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 година. Тогава регионалната структура на ХДС бе ръководена от кандидатката за приемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер. Овациите в залата след тези думи бяха сдържани, тъй като много от делегатите сметнаха изказването й за скрита подкрепа за Крамп-Каренбауер.

Речта на Меркел продължи половин час, а след края й присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути. Някои издигнаха плакати, на които пишеше „Благодаря, шефе!“.

Меркел възнамерява да отстъпи лидерския пост в ХДС, но да остане канцлер на страната. Повечето германци одобряват това решение: 57 на сто от участниците в сегашното допитване смятат, че тя трябва да довърши мандата си, управлявайки още три години до следващите федерални избори – с един пункт повече, отколкото през ноември.

На започналия двудневен конгрес ХДС ще избере своя нов партиен лидер,

който може да оглави най-голямата икономика в Европа, когато Ангела Меркел напусне канцлерския пост. Двама от общо 12 кандидати се откроиха като фаворити да наследят Меркел на поста партиен председател – генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и бизнесменът и някогашна влиятелна фигура в ХДС Фридрих Мерц. Амбициозният здравен министър на Германия Йенс Шпан – голям критик на Меркел от дясното крило на партията – също участва в надпреварата.

Категоричен фаворит на избирателите е приближената на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер.

Както и в предишния сондаж, тя е предпочитан избор за 45 процента от запитаните, а бившият водач на парламентарната група на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц се подкрепя от 30 процента от анкетираните. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан остава последен с едва 10 процента подкрепа.

Сред анкетираните поддръжници на ХДС 47 на сто смятат, че лидер на партията трябва да стане Крамп-Каренбауер, 37 процента са на мнение, че водач трябва да бъде Мерц (+6 пункта), а 12 на сто – Шпан (без промяна).

Не е ясно обаче дали тези данни съвпадат с преобладаващите предпочитания на участниците в започващия конгрес. Новият лидер ще бъде избран с гласовете на 1001 делегати от партията.

 

- реклама -