Меркел коалиция правителство Германия Мартин Шулц

Меркел: Германия има нужда от стабилно правителство възможно най-скоро! Шулц се съгласи на преговори

Германия има нужда от стабилно правителство възможно най-скоро, за да отговори на предложенията за реформиране на Европейския съюз и за справяне с несигурната глобална среда.

Това заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.
„През 2019 г. ще има европейски избори, така че има големи очаквания да обявим позицията“, каза Меркел. Тя визира предложенията на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на френския президент Еманюел Макрон за бъдещото управление на валутния и икономически съюз.
Сред факторите, които налагат Германия да бъде в „състояние да действа“, тя спомена също конфликтите в Близкия изток, напрежението в отношенията с Русия и връзките със САЩ.

Меркел заяви, че нейният консервативен блок е готов да поеме отговорността да управлява отново, признавайки наред с това необходимостта от някои компромиси.

 

„За нас е важно да постигнем стабилност в страната си и да бъдем стълб на стабилността“, отбеляза тя, цитирана от Асошиейтед прес.

Меркел съобщи още , че ще се срещне с водача на социалдемократите, който след първоначалния си отказ все пак, подложен на натиск, се съгласи да участва в преговори за коалиция с лагера на канцлера.

Меркел изрази задоволство, че ще разговаря със социалдемократите – коалиционния й партньор в сегашното правителство и надежда за сформиране на стабилно правителство.

Ръководството на СДПГ реши да преговаря за коалиция с блока на Меркел

Ръководството на Германската социалдемократическа партия даде съгласие за провеждане на преговори с Ангела Меркел с посредничеството на президента Франк-Валтер Щайнмайер. Това заяви лидерът на СДПГ Мартин Шулц.

Според Шулц няма гаранции за благоприятен резултат от преговорите и „никой не може да каже до какво ще доведе този разговор”.

Срещата ще се проведе на 30 ноември.

- реклама -