Меркел Оланд ЕС среща Братислава отбрана

Меркел: ЕС е в критична ситуация

ЕС е в критична ситуация, призна германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Братислава. На нея трябва да се очертаят контурите в политиката на една бъдеща Европа след Брекзита.

В критична ситуация сме. Трябва да покажем с действията си, че можем да се справяме по-добре, каза Меркел за области като сигурността, борбата с тероризма, сътрудничеството по отношение на отбраната, икономическия растеж и заетостта“, заяви германският канцлер.

Оланд: Европейският съюз трябва да може да се защитава

Европейският съюз трябва да може да се защитава, ако САЩ решат да се дистанцират, каза френският президент Франсоа Оланд пред журналисти преди началото на срещата.

Оланд Меркел Братислава среща ЕС отбрана

Европейската отбрана е важен фактор за Европа, ако искаме да влияем на съдбата на света, да защитавме Европа, включително и от тероризма. Въпросът е дали можем да засилим нашите отбранителни възможности“, каза Оланд. Той подчерта, че Европейският съюз няма бъдеще, ако няма възможност да защити своите ценности и интереси.

Среща за бъдещето на Европа

Европейските лидери  се събират в средновековния Братиславски замък край река Дунав за неформалната си среща на върха.

Форумът протича без британския премиер Тереза Мей. Срещата ще продължи един ден. По време на срещата трябва да бъде начертана пътна карта по най-важните теми, които да се разглеждат в следващите шест месеца.

Този процес, който е наречен Процесът от Братислава, ще започне днес и ще продължи и на следващите срещи на 27-те през 2017 г. в Малта и Рим.

- реклама -