Меркел удари Сирия химическо оръжие

Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на мигранти

Германия е постигнала споразумение с 14 държави за бърза реадмисия на мигранти

Това съобщи ДПА, позовавайки се на писмо на федералния канцлер Ангела Меркел, изпратено до ръководителите на партиите от управлявщата в страната коалиция.

Търсещите убежище, пристигащи в Германия, които са регистрирани за първи път в други страни от ЕС, трябва да бъдат върнати, посочва Меркел в документа. Канцлерът получи краен срок до юли от собствения си вътрешен министър да спре потока от мигранти в Германия или да се изправи пред възможно разпадане на коалиционното си правителство.

Споразумението за миграцията, сключено след деветчасова среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, ще разпредели бремето на прием на бежанци по-равномерно сред страните-членки

Ангела Меркел планирала да премести мигрантите, първоначално регистрирани в други държави от ЕС, в специални „контролирани“ центрове. Според документа, поне 14 държави от ЕС са заявили пред германския канцлер готовността си да подкрепят миграционната ѝ политика и да допринесат към усилията за преразпределяне на мигрантите към държавите на първоначалната им регистрация.

В телефонни разговори с коалиционните си партньори в петък, Меркел е заявила, че правителството ѝ е готово да разположи допълнителни полицейски служители в България и други държави, като част от усилията на Съюза да обезопаси външните си граници.

„Ние ще укрепим силите на ФРОНТЕКС, разположени в Гърция по границата с Македония и Албания“, се казва също така в документа. Тези мерки, които са насочени към съкращаване броя на пристигащите в Европа мигранти, Меркел иска да реализира до края на август тази година. „Ние също така трябва да бъдем готови за поддръжка, ако е необходимо, на Словения и Хърватия, що се отнася до защита на границите“, отбелязва Меркел.

- реклама -