Меркел

Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света за шеста поредна година

Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света за шеста поредна година, обяви списание „Форбс“. Германският канцлер оглавява класацията общо 11 пъти от 2004-та година насам.

Признанието идва в тежка година за Ангела Меркел на фона спадащия й рейтинг в Германия и множеството критики към нея заради кризата с мигрантите в Европа. Първоначално Меркел обяви, че страната й ще приеме всички сирийски бежанци, които търсят убежище в Германия. Впоследствие обаче канцлерът обеща да ограничи притока на хора.

Меркел
Восъчна фигура на Ангела Меркел във футболен екип и със знамето на Германия пред Бранденбургската врата в Берлин. Меркел е известен фен на футбола

Годишната класация включва 100 жени от 29 държави. Сред тях има дами в сферата на политиката, икономиката и технологиите или общо 12 световни лидери, 32 изпълнителни директори и 11 милиардери.

Според „Форбс“ жените в тазгодишната класация контролират доходи в размер на 1 трилион долара и оказват влияние върху 3,6 милиарда души по света.

Дамите са подредени в класацията на базата на тяхното състояние, интерес от страна на медиите, сферата на влияние и въздействието върху обществеността, пише Дойче веле.

Тази година най-младата жена в класацията е изпълнителният директор на „Yahoo“ Мариса Майер, която е на 41 години и заема 55-та позиция. Най-възрастната дама пък е британската кралица Елизабет Втора. Тази година тя отпразнува своя 90-и рожден ден, а в класацията на „Форбс“ се нарежда на 29-о място.

Елизабет
Британската кралица Елизабет II

В топ 3 са още Хилари Клинтън и Джанет Йелън, която отговаря за Федералния резерв на САЩ. На четвърто място е Мелинда Гейтс – съпруга на Бил Гейтс и съпредседател на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Пета се нарежда изпълнителният директор на „Дженерал Моторс“ Мери Бара.

Бокова
Българката Ирина Бокова е 89-та

България също има свой представител в класацията на „Форбс“. Това е Ирина Бокова, която е поставена на 89-о място. Според „Форбс“, Бокова е един от застъпниците на европейското единство, равенството между половете и качественото образование. Бокова има добри шансове да получи най-високия пост в ООН след оттеглянето на досегашния генерален секретар през следващата година, допълва изданието.

- реклама -