Меркел
сн. БГНЕС

Меркел удължи блокадата на Германия до 14 февруари

Германските власти удължиха режима на ограничителните мерки до 14 февруари. Това съобщи канцлерът Ангела Меркел. Причината е наличието на британската мутацията на коронавирус в страната.

Решението на правителството означава, че училищата и занималните остават затворени. Според специално по тази мярка между Меркел и 16-те регионални премиери е продължил над 4 часа.

Другите решения за блокадата:

Събирания от максимум едно домакинство плюс един посетител.
Задължителни FFP2/медицински маски в обществения транспорт.
Всеки, който може да работи от дома си, няма да ходи до офис. Това изискване важи до 15 март.
Задължителни FFP2/медицински маски за служителите в домове за възрастни хора.
Службите в църкви, джамии и синагоги само с маски и дистанция от 1,5 метра.
Допълнителни директни плащания за хора и компании, които са пострадали от кризата.

Меркел: Мутиралият вирус все още не доминира

„Знаем, че за хората ще е много сложно. Знаем, че те са изморени от мерките. Но настоящите данни от института „Роберт Кох“ са причина всички да се надяваме. Те ни вдъхновяват, защото броят на новите случаи, поне за момента, намалява. И трябва да кажа, благодарение на Бога, имаме по-малко хора в отделенията за интензивно лечение“, заяви Меркел.

Според нея това показва, че въведените по-рано мерки имат ефект. „Въпреки това, мутацията на коронавируса във Великобритания и Ирландия „представлява заплаха“ за политиките за потискане на разпространението на коронавируса. Съществуващите епидемиологични данни показват, че мутиралият вирус е много по-заразен. И той е при нас. Идентифициран е. Не знаем колко се е разпространил, но са известни отделни случаи. Учените ни казват, че все още не е станал доминиращ“, обясни Меркел.

Германия освен това ще настоява по време на срещата на ЕС на 21 януари за засилени мерки във всички държави от съюза. Целта е да не се допусне разпространение на мутиралата версия на коронавируса.

 

- реклама -