Меркел

Меркел: Да не бързаме да гоним Великобритания

„Да не бързаме да гоним Великобритания от ЕС“, призова германският канцлер Ангела Меркел днес.

Нейният тон е в абсолютен разрез с всеобщата позиция на европейските държави. В това число и с тази, изразена днес от външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който се срещна днес със своите колеги от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Първите дипломати на шестте държави – основателки на ЕС призоваха Великобритания да не се бави с напускането на Блока.

По-рано през деня това поискаха и председателите на Еврокомисията и Европейския парламента Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц.

Меркел обаче призова да се запази добрия тон към Обединеното кралство и да им се даде възможност да организират напускането си на ЕС по удобен за тях начин и време. Германският канцлер настоява в тази ситуация приоритет да бъде не изгонването на британците, а това как останалите държави – членки да не последват примера им.

„Естествено, това напускане няма да продължи вечно. Въпреки това аз няма да настоявам за твърде кратко време“, казва Меркел, цитирана от „Ройтерс”.

Германският канцлер посочва също, че не трябва да се забравя, че Великобритания още не е утвърдила излизането от ЕС и процесът не завършен. И, че страната продължава да е член на ЕС с всички права и ангажименти. Меркел допълва и че по този въпрос с премиера на Великобритания Дейвид Камерън държат пълно съгласие.

 

- реклама -