Снимка: БГНЕС

Менда Стоянова: Целта на промените за онлайн платформите е всеки да си плаща данъците

Държавата затяга контрола на апартаментите, които се предлагат в различни туристически платформи (Airbnb и Booking). Предложението е на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

„Явно хиляди хора или фирми не са спазвали закона. Искаме платформите, които извършват посредническа услуга за настаняване, да изискват от своите клиенти да спазват закона – да бъдат категоризирани и да бъдат вписани в регистъра. Всяка една от тези платформи сключва договор със своя бизнес партньор, но е задължена да го идентифицира“, обясни Менда Стоянова.

Тя е категорична, че услугата няма да поскъпне.

Единствените разходи са по категоризация на съотвения обект, които и до момента са били задължени да правят. Тези раходи са в съответните общини и струват 20 лева на предоставено легло“, посочи председателят на бюджетната комисия.

От думите на Стоянова стана ясно, че няма да отпадне текстът, според който при 4 нарушения може да се поиска от съда съответната платформа да бъде спряна. Не виждам причина да отпада, след като в момента за 1 касова бележка НАП трябва да запечата един обект. Това може да се случи, ако някой друг не изпълнява закона, обясни тя.

Това е един нов бизнес в България. Над 90% се осъществява онлайн и няма как да не работим за регулиране на този бизнес, допълни тя.

Аirbnb, за разлика от други сайтове, изпълнява законите на държавата, в която оперира, каза още Стоянова. Още повече, че ще дадем възможност държавни органи и общини да могат да сключват споразумение с платформите за получаване на информация от тях, включително и за администриране на данъци, срещу съответното заплащане, допълни шефката на бюджетната комисия.

- реклама -